Sistem Fotovoltaic On-Grid

Sistemele On-Grid sunt conectate la rețeaua de distribuție energie electrică și nu necesită acumulatori. Rețeaua este "acumulatorul" dumneavoastră. Când energia produsă depășește consumul, diferența este livrată în rețea contra beneficiu financiar. Dacă producția nu satisface necesarul de putere, diferența este preluată din rețea contra cost.


Sistemul standard

Sistemul standard oferit spre instalare de compania M SYS este configurat special pentru a respecta cerințele programului de finanțare și cuprinde invertor omologat de 3 kW monofazat cu 5 ani garanție, panourile fotovoltaice aferente, cu 10 ani garanție și un randament garantat de cel puțin 80% din cel inițial după 25 ani de funcționare, care ocupa o suprafață de aproximativ 21 m², structura metalica de montaj pe acoperiș sau sol, toate accesoriile de comunicare și montaj pentru o lungime a cablajului de branșare de maxim 30 m (efectuat de o echipa de instalatori atestați, special organizați și dotați pentru a încheia lucrarea în 8 ore pentru condiții standard).

Acest sistem generează anual aproximativ 3 750 kWh acoperind necesarul mediu de energie al unui loc de consum casnic.


Întrebări Frecvente

Ce este un sistem fotovoltaic și din ce este el compus?
Sistemul fotovoltaic este un ansamblu de echipamente. Panourile fotovoltaice captează energia de la soare și o transformă în curent continuu. Apoi, cu ajutorul instalației electrice energia este transportată la Invertor, unde aceasta este transformată în curent alternativ, utilizat în mod normal în gospodarii.
Care este contribuția companiei M SYS?
Vom suporta finanțată de AFM (20 000 lei) pe parcursul derulării proiectului pana la decontare, vom pregăti proiectul împreună cu un instalator acreditat în program din zona dumneavoastră și te vom ajuta să obții finanțarea acestuia din fonduri nerambursabile. După ce ne furnizați setul complet de documente necesare înscrierii în program, noi și instalatorul ne ocupam de întregul proiect de la A la Z - întocmirea dosarului de finanțare și obținerea tuturor avizelor și acordurilor necesare, furnizam întreaga tehnologie, instalam sistemul fotovoltaic.
Care este aportul meu?
Valoarea maximă obținută din finanțarea nerambursabilă este de 20.000 lei. Contribuția dumneavoastră proprie va fi diferența între prețul sistemului și cuantumul finanțării.
Ce trebuie să fac eu?
Dumneavoastră trebuie să va înscrieți prin completarea corecta a unui formular online sau cu ajutorul unui operator, să obțineți documentele ce cad în sarcina dumneavoastră în perioada indicata și să achitați cofinanțarea atunci când s-au obținut banii de la stat.
Cât de mari sunt panourile?
Mărimea panourilor variază în funcție de sistemul dorit. Un panou are aproximativ 1,8m2, iar dimensiunea totala variază în funcție de numărul panourilor. De exemplu, un sistem de 3 kW poate avea intre 10 și 12 panouri, în total între 18m2 și 22m2.
Cât de grele sunt panourile?
Greutatea panourilor variază în funcție de sistemul dorit. Un panou are aproximativ 18kg iar greutatea totală variază în funcție de numărul de panouri. De exemplu, un sistem de 3 kW poate avea intre 10 și 12 panouri, în total între 180 și 215kg.
Contează cum este poziționată casa?
Nu. ideal este să avem panourile solare orientate către Sud, aceasta fiind poziția ideală pentru un randament maxim, dar nu este nicio problema nici în cazul caselor orientate Vest-Est.
Pot fi folosite și pentru încălzire?
Nu! Doar pentru a genera energie electrică.
Ce se întâmplă cu energia neutilizată?
Energia neutilizată va fi cumpărată la prețul stabilit de autoritatea națională de reglementare (ANRE), reprezinta prețul mediu pe bursa de energie pe anul anterior adică 21,6 bani/kWh pentru anul 2019.
În cât timp îmi recuperez investiția?
În funcție de comportamentul dumneavoastră de consum și de sistemul instalat, perioada de amortizare pentru sistemul standard diferă de la 1 la 2 ani.
Se pot monta și altfel decât pe acoperiș?
Da. Aceste panouri pot fi montate inclusiv la sol.
Se pot monta la bloc?
Nu. Conform cerințe ghid sistemul trebuie instalat pentru un imobil construcție, în scop locativ, cu maxim două unităţi individuale.
Ce obligații am după montaj?
După montajul sistemului, aveți obligația de a menține sistemul funcțional și de a permite persoanelor de la Administrația Fondului pentru Mediu să inspecteze sistemul pentru a culege date, în cazul în care vă este solicitat acest lucru.
Panourile fotovoltaice funcționează dacă este înnorat?
Da. Acestea au o productivitate indiferent de sezon sau de vremea de afară. Bineînțeles, când este înnorat randamentul este mai mic decât media anuala.
Care este durata de viață a unui sistem fotovoltaic?
Producătorii au panourile garantate 25 de ani, adică după 25 de ani de funcționarea panourile vor fi la capacitate de 80% din randamentul de nou.
Sistemul are nevoie și de baterii?
Nu. Conform noilor reglementări, excesul de energie poate fi furnizat în rețeaua naționala obținând venit, astfel rețeaua națională va funcționa ca un mare acumulator.
Ce înseamnă să fii prosumator?
Prosumatorul este un mic producător de energie. În România sunt considerați prosumatori persoanele fizice sau juridice cu echipamente de producție cu o putere sub 27kW. În cazul de fata, echipamentul de producție este sistemul fotovoltaic.

Finanțare, Cheltuieli eligibile / Neeligibile

Cuantumul finanțării

Finanțarea se acorda în procent de pana la 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 20.000 lei. Suma finanțată de Autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totala a facturii, iar diferența se suporta de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.

  Cheltuieli eligibile în cadrul programului
 • Cheltuielile cu achiziția sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minima instalata de 3kW, având ca principale părți componente: panouri fotovoltaice, invertor, materiale conexiuni, structura de montaj a sistemului, modul de comunicație / contor de producție, tablou electric curent continuu/curent alternativ.
 • Cheltuielile cu montajul și punerea în funcțiune a sistemului de panouri fotovoltaice, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor și instalațiilor electrice
 • TVA aferent cheltuielilor eligibile.
 • Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanțare nerambursabila, pentru realizarea sistemului de panouri fotovoltaice pentru puterea instalata de 3kWh, pentru puterea instalata ce depășește 3kWh costurile vor fi suportate de solicitant.

  • Cheltuieli neeligibile (lista neexhaustiva):
 • Avize și acorduri;
 • Costuri cu obținerea avizului tehnic de racordare și tariful de racordare (ATR) (costuri cu realizarea branșamentului)
 • Cheltuieli cu procedura de punere în funcțiune (PIF) (verificarea îndeplinirii condițiilor tehnice de racordare a CEF și de calitate a energiei electrice).

 • Etapele Proiectului:


  Dacă doriți să aplicați la acest proiect utilizând serviciile noastre va trebui să parcurgem împreuna următoarele etape:

 • Va trebui să vă înregistrați online aici: office@m-sys.ro
 • După înregistrare veți fi contactat prin email și veți primi spre semnare "Contractul de Intermediere" ce ne permite să acționăm în numele dumneavoastră. Va trebui să răspundeți la mail cu o copie scanata / imagine contract semnat și copie după CI.
 • In momentul când avem informații certe ca se va deschide sesiunea de aderare, în perioada imediat următoare, veți fi informat prin e-mail. E-mailul va conține și "Cererea de Finanțare" spre semnare. Tot în e-mail veți primi o lista de documente ce trebuiesc obținute. În mod normal: Copie CI, Extras de carte funciară, Certificatul de atestare fiscală de la primărie, Certificatul de atestare fiscală de la ANAF. De la caz la caz pot fi cerute și alte documente. Aceste documente va trebui să le obțineți în cel mai scurt timp posibil, de dorit în 5 zile lucrătoare de la informare. După obținere va trebui să scanați documentele + cererea semnata și sa ne răspundeți la e-mail. După recepționarea acestora noi o să aplicam online la AFM. Când cererea dumneavoastră este validată cu succes și sunt alocate fondurilor, probabil în maxim 30 zile o sa va notificam prin e-mail.
 • Se va planificam vizita instalatorului în locație. Instalatorul va analiza lucrarea și va decide prețul final, ținând cont de aspectele deosebite ale instalării, lungime cablu, dificultate acces, pentru sistemul standard 3kW, monofazat, cu o instalare standard. In urma analizelor veți fi informat de costurile pentru modificarea branșament în scopul proiectului (ATR - avizului tehnic de racordare, PIF - procedura de punere în funcțiune), acestea pot fi obținute contactând distribuitorul dumneavoastră, depinzând de distribuitorul la care sunteți racordat și de regiune. Dacă sunteți de acord semnați "Contractul de Finanțare" AFM, înmânați documentele în original și semnați documentele pentru modificare branșament. Refuzul de a semna "Contractul de Finanțare" nu creează nici un cost, taxa sau penalitate.
 • După obținerea avizului de racordare (ATR) de la distribuitor, veți fi informat și se va programa instalarea, estimativ. Instalarea este efectuata de echipe special organizate pentru a efectua lucrarea. La instalare va trebui sa achitați valoarea cofinanțării conform prețului final agreat cu instalatorul.
 • După obținerea avizului de racordare (ATR) de la distribuitor, veți fi informat și se va programa instalarea, estimativ. Instalarea este efectuata de echipe special organizate pentru a efectua lucrarea. La instalare va trebui sa achitați valoarea cofinanțării conform prețului final agreat cu instalatorul.
 • Dacă documentele oferite sunt conform cerințelor acesta este tot procesul